Medicin og Kosttilskud

4156697

Nå, ovenpå min krise i forgårs, så havde jeg egentlig en ret god dag i går. Der var lidt mere energi på, end der plejer, og jeg følger mig ikke specielt brugt her til morgen, så det tegner jo godt.
Jeg kan også se, at jeg siden mandag viser en tendens, hvor jeg vågner/står op 20 min. tidligere hver dag. Håber at det fortsætter, for pt. sover jeg ca. 10 timer om natten.

Medicin

Filosofien er, at vi ved at rense kroppen kan gøre den sund igen. Det betyder dog ikke, at man skal stoppe med sin sclerose-medicin, når man følger Wahls Protocol. Men ofte sker det faktisk i den modsatte rækkefølge, kan jeg læse mig frem til i den amerikanske FB-gruppe.
Mange fravælger konventionel medicin, fordi det giver dem bivirkninger eller ikke virker nok. Sidenhen falder de over Wahls og begynder at gøre kosten til deres medicin.

Jeg tager selv Gilenya, som er 2. valgsbehandling – og inden da tog jeg Avonex i ½ år.
Jeg har heldigvis ikke selv bivirkninger på Gilenya, så jeg har ikke rigtig nogen overvejelser om at stoppe. Andet end at jeg selvfølgelig har tænkt, at hvis det her kommer til at virke, og jeg ingen attakker får eller udvikling af plaks, så kunne det være interessant at prøve med en medicinpause om 3-4 år. Men det har jo altså lange udsigter.

Kosttilskud

Som så mange andre med sclerose, så tager jeg en del kosttilskud for at sikre, at jeg får vitaminer nok. Det gjorde Wahls også i starten, men indså så, at der findes uendelig mange ukendte forbindelser i frugt og grønt, som endnu ikke indgår i vitamintabletterne – og som man derfor ikke får glæde af ved kun at spise pillerne og tro, at den hellige grav er velforvaret.
Men jeg spiser nu stadig kosttilskud – jeg er ikke helt klar til at slippe dem endnu, selvom jeg har skåret ned. Fx tager jeg ikke længere en multivitamin-pille, men jeg tager:

 • 2 x 35 µg. D-vitamin (sat ned fra 3 x 35 µg.)
  Jeg tager ekstra D-vitamin, fordi det gentagende gange er påvist, at sclerosepatienter (og ifølge Wahls og patienter med andre autoimmune sygdomme) mangler D-vitamin, og man mener at dette kan udgøre en del af årsagen til, at sclerose udvikler sig hos den enkelte (i kombination med 1000 andre endnu ukendte årsager.
 • 2 x 600 mg. Calcium – som også indeholder 20 µg. D-vitamin og 300 mg. Magnesium
  Jeg tager Calcium, fordi jeg som forholdsvis inaktiv sclerosepatient er i risiko for at udvikle knogleskørhed. Den risiko stiger, når man ikke bruger og belaster sin krop, og den stiger også, når man får sulo-medrol (binyrebarkhormon) som behandling for sine attakker. Min sygeplejerske anbefalede den med magnesium, fordi magnesium giver mere “rolige ben” – men jeg har nu hverken kramper eller spasmer i mine ben i forvejen.
 • B-vitamin kompleks (her tager jeg dog kun én tablet, mod de anbefalede to – hvilket jeg lige har opdaget)
  Jeg begyndte at tage B-vitaminer, fordi jeg skar ned på min kødforbrug, og jeg spiser stadig ikke meget kød i det hele taget. Men hjernen har brug for B-vitaminer, så det ville jeg jo ikke undvære.
 • 2 x 1000 mg. fiskeolie
  Jeg er ikke særlig glad for fisk – og jeg er super dårlig til at få spist det. Derfor slipper jeg lidt lettere om det ved at vide, at jeg i det mindste indtager fiskeolie i kapsler.
 • 30 mg. Co-enzym Q10 (som er blevet tilføjet i forbindelse med denne diæt)
  Ifølge Wahls er Q10 vigtig for vores mitokondrier, da det er sådan et slags hjælpestof, som mitokondrierne har brug for. Wahls anbefaler, at man får sin Q10 via indmad (en del af Wahls Paleo Plus), men så langt er jeg jo ikke kommet endnu, og jeg er heller ikke vant til at spise indmad, så jeg tager det i kapselform.

Faktisk er jeg først lige begyndt at tage Q10 her i fredags – 10 dage inde i diæten. Jeg havde glemt, at Wahls havde skrevet om det i starten af bogen, men kom så sidenhen i tanke om det. Nu har jeg taget det i knap en uge, og jeg synes måske, at jeg kan mærke forskel i denne uge i forhold til de to foregående. Men det kan både skyldes placebo, eller det kan være fordi, at kosten begynder at virke.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>